Bemutatkozás

  A Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közössége Jász-Nagykun-Szolnok megye és az ország egyik legnagyobb és legjobb adottságú, kimondottan apróvadas jellegű területén folytat vadgazdálkodást, a közösség által saját jogon hasznosított vadászterület nagysága nettó 21.228 hektár.

 A területet kettészeli a vizes élőhelyként is jelentős Hortobágy-Berettyó főcsatorna, melynek déli része a kiváló önfenntartó képességgel rendelkező vadfácán- és mezei nyúl állomány egyik utolsó mentsvára a hazánkban a megfelelő élőhelyek elvesztése miatt eltűnőben lévő apróvadnak.
A terület nagy részén az agrár-környezetgazdálkodási program támogatja a környezetkímélő módszerekkel termelő gazdálkodók tevékenységét, amely az apróvad állomány fennmaradásának záloga is.
A kedvezőtlenebb adottságú nagytáblás, intenzíven művelt mezőgazdasági területeken a fácán már kevésbé talál megfelelő élőhelyet, de az őz- és mezei nyúl állomány áttelelését a téli időszakban elősegítik a nagy kiterjedésű repcetáblák. Vadászterületünket szerencsére számos helyen teszi változatossá a jónéhány digógödör, kevésbé intenzíven művelt tábla vagy megmaradt fasor, melyek szegélyében mezsgyék, kökényesek, nádfoltok, csatornák biztosítják az apróvad számára a nélkülözhetetlen élőhelyet.
A túrkevei határban az állattartás visszaszorulása után is maradtak jelentős nagyságú gyepterületek, melyek nagy része védett. Ezek az extenzíven művelt gyepek Európa egyik madárritkaságának, a fokozottan védett túzoknak nyújtanak fészkelő-, táplálkozó- és pihenőhelyet. Vadászterületünk két nemzeti park - a Körös-Maros Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park - illetékességi területének találkozásánál fekszik, a védelem segít megőrizni az utókor számára a jellegzetesen magyar alföldi táj háborítatlan varázsát és szépségét.

Holdfázis

Nyilas
Hold a Nyilas jegyben
11 fok
Hold az első negyedben
Hold az első negyedben
6 napos

szeptember

21

csütörtök