Könyvajánló

Nyilatkozat

A hazai sajtóban több helyütt megjelent MTI híradás alapján egy hír egy sörétes vadászfegyverrel elejtett parlagi sasról (Aquila heliaca).

  2012. február 02-án társasvadászat közben a túrkevei közigazgatási területen lévő Túrkeddi kert nevű határrész szomszédságában találtak egy elpusztult parlagi sast a Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közösségének tagjai. Tekintve, hogy fokozottan védett madárról van szó, a vadászatvezető a területileg illetékes nemzeti park munkatársát azonnal értesítette, és a tájegység természetvédelmi őrének adta át a tetemet vizsgálatra.

  A Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közösségének tagjai közül legtöbben jó kapcsolatokat ápolnak a térségi természetvédelmi szervekkel, többen vesznek részt agrár-környezetvédelmi programban, és a közösség büszke arra, hogy az általa kezelt területen olyan fokozottan védett fajok találnak otthonra, mint a túzok (Otis tarda), rétisas (Haliaeetus albicilla) vagy épp a parlagi sas. A Közösség igyekszik úgy végezni vadgazdálkodási tevékenységét, hogy az összhangban legyen a természetvédelmi célokkal, és igyekszik közreműködni természetvédelmi problémák megoldásában pl. élőhely-fejlesztéssel.

 A Vadászati Közösség fővadásza, Kontos Tivadar mindent megtett az esettel kapcsolatban, ami elvárható, a társasvadászat közben azonnal megkezdte az intézkedést, haladéktalanul értesítette a közelben illetékességgel bíró mindkét nemzeti park igazgatóság munkatársait, hogy az illetékességet és hatáskört megvizsgálja, s mind a tetem megtalálásakor mind azt követően igyekezett maximálisan együttműködni az eljáró természetvédelmi őrrel.

 A Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közösségének vezetése elzárkózik minden olyan magatartástól, ami a vadászat jó hírének árt és természeti értékeinket veszélyezteti, így elítéli azt a barbár cselekedetet, amely egy nemzeti büszkeségünk és örökségünk részének számító fokozottan védett madarunk elpusztulásához vezetett.

 A Közösség vezetése a továbbiakban is mindenben együtt kíván működni a természetvédelmi szervekkel és a nyomozóhatósággal, hogy az eset kivizsgálása eredményre vezessen.


Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közösségének Vezetősége

Túrkeve, 2012. március 23.

Holdfázis

Bika
Hold a Bika jegyben
12 fok
Dagadó hold (domború)
Dagadó hold (domború)
11 napos

december

5

hétfő